Hello Folks! Welcome to Our Blog.

Kalau kita tinggalkan motosikal beberapa hari tidak hidup, memang kadang-kadang agak susah untuk hidupkan enjin motor bagi hampir semua motosikal yang ada di Malaysia ini seperti Modenas, Honda, YamahaDemak, SYM motor dan banyak lagilah tidak kira motosikal murah atau mahal. Keadaan ini mungkin disebabkan enjin menjadi sejuk dan mungkin juga faktor-faktor yang lain. Jom tengok senarai punca masalah enjin motor yang sering menyebabkan enjin tidak boleh start:.

Masalah Battery Kemungkinan battery motor sudah kong atau air battery sudah kurang. Kalau air kurang, sila tambah semula dan caj balik. Kalau battery kong, kena tukar lah ye. Masalah Minyak Hitam Minyak hitam mungkin lama tidak ditukar dan hampir kering atau isipadu minyak hitam tidak mencukupi.

Shiva cursed astrologers

Minyak hitam perlu ditukar sekurang-kurangnya 2,3 bulan sekali. Kalau sebulan sekali lagi bagus terutama kalau anda memang suka membawa motosikal untuk long distance. Sila baca: Tukar Minyak Hitam Motosikal. Jika enjin motor tak boleh hidup, berkemungkinan besar disebabkan Spark Plug sudah rosak dan tidak dapat menghasilkan pembakaran yang mencukupi atau sempurna untuk menghidupkan motor.

Jika Spark Plug sudah jadi hitam, mungkin ia perlu diganti dengan yang baru. Masalah Ignition Coil Plug Coil Plug yang rosak biasanya akan menyebabkan api dari magnet coil tidak sampai ke plug dan motor tidak dapat hidup.

Masalah Magnet coil Coil magnet ini berfungsi untuk memberikan caj electrik untuk battery, oleh itu kalau rosak, battery tidak akan dapat charge. Masalah Wiring Motor Sambungan Wayar Cuba tengok wiring motor anda, mana tahu ada wayar yang terputus atau terpintas dengan wayar lain short circuit. Kalau anda tidak tahu untuk membuat pemeriksaan, boleh pergi ke mana-mana bengkel yang berhampiran untuk mereka uji wiring motor anda.

Masalah Rectifier Rectifier ini adalah berkait langsung dengan battery motor. Jika rectifier motor rosak, battery memang tidal akan dapat charge dan menyebabkan battery menjadi lemah weak. Rectifier ini wajib ditukar kalau rosak sebab ia akan menyebabkan battery anda sekali rosak akibat daripada kebocoran arus dan ini kadang-kadang menyebabkan enjin motor terus hidup walaupun anda sudah matikan. Masalah Tangki minyak Punca enjin motor tidak boleh hidup mungkin disebabkan minyak habis ataupun maslaah pada tangki minyak seperti bocor atau kotor.

Tangki minyak yang kotor mungkin menyebabkan minyak tersumbat dalam saluran. Apa perlu dilakukan untuk mengatasi masalah enjin motor tidak boleh hidup atau start? Apa yang kita boleh lakukan ialah dengan membuat penjagaan rapi dan penggunaan yang bijak seperti berikut:. Sy nak minta pendapat tuan masalah skuter elegan Skuter sy tak bleh hidup.

Bila sy electric start, skuter ada bunyi tp enjin tak running.

Apa itu Full wafe & half wafe #Siboen wiring

Karburator, minyak hitam dah servis. Spark plug bru, api kuat. Bateri, rectifier bru.Setiap manusia normal memiliki satu set buah pinggang.

tanda rectifier rosak

Buah pinggang adalah organ berbentuk seperti kacang merah yang terletak di sisi kanan dan kiri tulang belakang di atas bahagian pinggang kita. Fungsi asas buah pinggang adalah sebagai penapis untuk membersihkan darah, memelihara keseimbangan garam dan mineral dalam tubuh dan mengawal tekanan darah.

Apabila buah pinggang mulai rosak, lebihan cecair dan sisa buangan tubuh tidak akan dapat dikumuh keluar dengan sempurna melalui air kencing.

Bahaya tabiat pemakanan seperti gemar mengambil makanan dan minuman manis atau minuman berkarbonat juga antara penyumbang utama masalah ini. Akibatnya, pelbagai komplikasi mulai muncul secara berperingkat mengikut kadar kerosakan buah pinggang. Apakah tanda-tanda awal penyakit buah pinggang? Ok kita akan bincangkan senarainya di dalam artikel ini. Sila ambil perhatian! Buah pinggang yang sihat mengeluarkan sejenis hormon yang dikenali sebagai erythropoietin atau EPO. Hormon ini memberi signal supaya tubuh menghasilakan lebih sel darah merah untuk fungsi mengangkut oksigen.

Apabila fungsi buah pinggang semakin merosot dan kekurangan fungsi hormon EPO, pengeluaran sel darah merah juga turut berkurangan. Kekurangan sel darah merah ini juga disebut sebagai anemia. Akibatnya, otot dan otak akan mengalami masalah kekurangan sumber oksigen untuk menjalankan fungsinya dengan baik. Ia menyebabkan badan kita rasa cepat dan mudah letih. Fungsi otak juga akan turut terganggu menyebabkan kita berasa mudah lupa, pening, cepat mengantuk dan sukar untuk menumpukan perhatian.

Ini bukan berkaitan kerap diganggu hantu atau makhluk halus. Pertama, ia mungkin disebabkan masalah gangguan pernafasan ketika tidur sleep apnea. Dan semua faktor ini melibatkan fungsi darah merah yang terganggu akibat masalah penyakit buah pinggang.

Antara tugas utama buah pinggang ialah mengawal keseimbangan mineral dalam tubuh. Ia melibatkan proses keseimbangan paras kalsium dan fosforus di dalam darah.

Kekurangan kalsium dalam darah menyebabkan kelenjar paratiroid yang terletak dileher untuk merembeskan hormon paratiroid. Hormon ini bertindakbalas melakukan mekanisma menyerap kembali kalsium daripada komposisi tulang untuk disalurkan ke dalam darah. Paras hormon paratiroid yang tinggi ini dikatakan boleh menyebabkan masalah kulit kering dan kegatalan. Selain itu, kandungan fosforus yang tinggi dalam darah juga boleh menyebabkan kesan yang sama.

Secara normalnya, orang dewasa kencing 4 hingga 6 kali sehari dan kebanyakkannya di waktu siang. Masalah kencing terlalu kerap atau polyuria boleh berlaku disebabkan oleh punca minum banyak air atau tanda normal bagi wanita sedang mengandung.

Namun, jika tidak disebabkan punca biasa di atas, ia mungkin disebabkan oleh masalah buah pinggang. Alternatifnya, ia dilakukan di waktu malam rehat dan menyebabkan tindakbalas perkumuhan urin yang kerap. Ataupun jika tidak, masalah kerap kencing ini mungkin juga disebabkan oleh petanda jangkitan pada pundi kencing atau masalah bengkak prostat.

Oleh itu, saringan doktor amatlah penting untuk menganalisis kondisi masalah ini.Catat Ulasan. Salam dan Selamat Sejahtera. Nama saya ialah Encik Jack bin Sparrow. Berumur 50 tahun dan bekerja sendiri sebagai Ketua Lanun di Kepulauan Caribbean dan perairan sekitarnya. Bukan senang menjadi lanun di zaman sekarang. Banyak perkara yang telah berubah dan kompetetif sehinggakan lanun juga perlu aktif di media sosial. Media Sosial Pautan Arkib Blog.

Ps2251 09

Perkara yang paling ditakuti oleh pemilik Modenas Jaguh telahpun berlaku. Akhirnya unit Regulator Voltage Ractifier telah disahkan mengalami kerosakkan. Seperti yang diceritakan dan dikongsikan oleh pemilik Modenas Jaguh di forum Malaysian Bikers Community [ Link ], simptom serta tanda-tanda yang diberitahu itu memang benar-benar terjadi.

Enjin Mati Ketika Menunggang! Dalam kes saya ianya bermula dengan kesukaran untuk memulakan perjalanan terutamanya diwaktu pagi. Kemudian menjadi lebih teruk apabila enjin mati secara tiba-tiba ketika sedang menunggang dan kemuncak kepada permasalahan ialah apabila unit bateri [ Link ] mengalami kerosakkan kekal dipercayai akibat terlebih arus elektrik!

Pengalaman Pertama Ractifier Rosak! Memandangkan ini adalah pengalaman pertama, saya tidak mengendahkan sangat simptom serta tanda-tanda yang telahpun ditunjukkan. Sehinggalah apabila unit bateri mengalami kerosakkan baharulah saya sedar bahawa inilah kerosakkan yang selalu diceritakan pemilik Modenas Jaguh Apa pun pengalaman ini sememangnya menambahkan lagi kefahaman serta sedikit ilmu tentang motorsikal yang saya miliki. Nasihat saya, jika sudah ada tanda-tanda yang dimaksudkan itu, segeralah bertindak untuk mengelakkan kos pembaikan yang lebih tinggi!

Untuk memahami sistem elektrik motorsikal secara umum boleh rujuk [ Link ] ini. Bagus penerangannya. Label: BatteryBikersJaguh. Tiada ulasan:. Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama. Langgan: Catat Ulasan Atom. BEAM Community. Kredit: Thestar. Model baharu Jumaat, 22 Ogostelah diisytiharkan sebagai Hari Perkabungan Negara. Bila anak mengadu yang matanya sudah tidak nampak apabila berada di belakang kelas, itu adalah tanda-tanda yang dia mengalami masalah pengel Jom Follow.

Mengenai Saya Salam dan Selamat Sejahtera. Jom Follow by Email.Post a Comment. Thursday, 21 March Bateri Tak Recharge.

Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..

Patutnye meeting tak letih, tapi yang letihnye sebab agak jauh. Camtu le, pak uda kan tak berape cekap lagi dengan kawasan Ipoh ni. Dah tu masa meeting kena present, dan lebih letih bila presentation tu tak memuaskan hati boss. Bukan tak boleh buat yang lebih baik, tapi risau kalau buat perfect nanti boss tak tau nak komen ape pulak, ye tak?? Malas pulak rasenye nak menggosok baju di hotel tu, setakat nak menggosok mata lepas bangun tido bolehle….

Petang sikit start moto lagi nak pi minum petang, tengah reverse, engine motor mati. Start lagi dah tak ada apa — apa bunyi. Cikgu Mior ni semue dia panggil boss, macam toke kedai pulak lagaknya. Pak uda agak bateri dah habis power la tu. Cikgu Mior tolong uruskan hal ehwal mengecas bateri.

Lepas charge elok je sekali tekan suis dah hidup enjin. Pak Uda pakai bateri maintenance free brand ape tah. Itulah dia motor guna electric starter kalau dah berusia ni…Tapi pak uda tak fikir ada wiring yang leaking sehingga mengakibatkan bateri habis power. Pak uda dok congak — congak, bateri tu tak sempat recharge sebab pak uda hanya naik motor tu sekitar Sg.

Siput yang merangkumi perjalanan sekitar dua hingga empat kilometer sahaja. Sedangkan masa kita start pakai banyak power. Pak uda agakla. Pak uda pernah belajar bab enjin ni, tapi tak habis sebab lepas kelas teori, pilihanraya, lepas pilihanraya, kami peserta — peserta kursus diberi tau tak ada tempat nak buka enjin untuk praktikal.

Pak uda kecewa sangat masa tu. Tapi rasanya tak sekecewa Bro Noran. Tak tau lah tamat ke tak. Semua kena juai ngan orang politik. Cerita bateri tak recharge ni dah bermula masa pak uda pakai virago lagi. Sempat jugakle tiga atau empat kali tolak motor.

Antaranya masa nak pergi kerja di Mahang, sampai Taman Mutiara isi petrol penuh tank. Start punya start tak hidup, tolak ke jalan station petronas tu atas bukitpun tak hidup. Apa lagi. Waa…tolak virago naik bukit aa…berat ooo. Penamat pada cerita bateri virago tak simpan power tu ialah bila Cikgu Azrie tolong curahkan penat lelahnye dengan memeriksa engine coil, yang mana didapati telah rosak. Coil tu pak uda dan Cikgu Azrie hantar untuk rewinding di Sungai Petani. Tak berapa ingat dah berapa kosnye.

Bila coil dah buat rewinding, rectifier pun ganti yang baru, tak adalah lagi cerita tak ada bateri, melainkan kalau umur bateri tu dah sampai. Pak uda respect la Cikgu Azrie, berkat titik peluh dan kepakaran beliau memang terbukti. Virago pak uda dulu tu dah tak meragam.Freerider Official Sticker. Freerider Facebook Group. Salam, ada sapa2 pernah kena problem camni. Bilamana regulator rectifier tak berfungsi maka battery pun tak dapat charge dan akan flat. Tukar yang baru pun rasa panas sangat walaupun baru jalan 5 minit.

Kalau ada sapa sapa yg pernah lalui pengalaman camni, diharap dapat berkongsi pengalaman anda dan apa sebenarnya punca rectifier ni boleh over heated dan hangus.

tanda rectifier rosak

Tima kasih. JOE wrote: bro pailang. TQ Joe Untuk pengetahuan, kejadian rectifier terbakar telah byk berlaku pada rakan2 kite yg lain.

Sampai skarang pon xsettle2 gak problem ni baik pada muto baru kuar kdai atau pon muto yg baru pkai xsmpi setaun. Jadi, nasihat sy pd rakan We RIDE! Bila berlaku keadaan sebegini, pengunaan petrol akan menjadi lebih tinggi dari biasa.

Regulator Rectifier VTS 200 hangus

Standard atau ada lampu-lampu tambahan? Nice one bro! Soalan saya lagi, running light siput saya bila pasang mula2 okay, tapi dah lama bila bagi signal, sebelah kiri, kanan pun akan berkelip2 kecil macam ada litar pintas. RPM meter turun naik. As Salam geng scoot FR, Masalah yang pernah diluahkan sblum ini Lepas pulas kunci. Tapi, RPM hanya sampai 2 sahaja Kalu ikutkan trend, dua-dua meter round abis dan patah balik.

Digital KM akan tunjuk semua Teringat plak pomen kereta pernah bagitau. Bila nak start, tunggu semua lampu yang berkaitan padam. Mungkin jugak ader kena mengena ngan scoot kita niee.

tanda rectifier rosak

Bila dah pulas kunci, kena tunggu semua meter patah balik dan digital km tunjuk balik mcm normal. Baru bleh start Scoot kita nie. Tapi kalu ikut logiknya, Mungkin rectifier tue kena tunggu stabil dulu, baru bleh start Semenjak amalkan cam tue.

AlhamdulilLAH tak de padam masa pulas minyak Hanya idea dan sedikit pemerhatian yg common sense Sbb dlm warranti lg Lg 1 takut dia jd tgh jln, letih wooo Lps tu dia efek bateri so x sure dpt ganti bateri free ke tak Salam, saya beberapa bulan yang lepas ada antar email ke sym Taiwan mengadu tentang problem dengan rectifier problem yang dihadapi oleh banyak siput siput versi Malaysia ni dan hanya baru minggu lalu terima respond - Sym Taiwan tolak balik pada sym Malaysia suruh jawab.

Ada sorang wakil dari Mforce nama Asri minta contact dan registration siput saya tapi sampai kehari ni habok pun tarak.MediaOnline Hati merupakan organ yang terbesar dalam tubuh manusia atau haiwan lain. Hati juga adalah satu-satunya organ yang mudah diganti apabila tisunya rosak.

Ia terletak di bahagian atas abdomen dan dilindungi oleh tulang sangkar dada dan rusuk. Hati mempunyai 2 lobus cuping yang utama, yang dibekalkan oleh dua saluran darah iaitu arteri hepatik membekalkan darah ke hati yang dipam dari jantung dan vena portal. Di antara fungsi vena portal di hati ialah:. Hati memainkan peranan penting dan berkait rapat dengan fungsi organ-organ lain dalam tubuh kita, dari penghasilan protein dan pembekuan darah hinggalah ke metabolisma kolesterol, glukosa dan zat besi ferum.

Hati juga merupakan organ yang berfungsi sebagai kelenjar kerana ia menghasilkan air hempedu. Penyakit hati ialah sebarang gangguan terhadap fungsi hepa yang menyebabkan sakit atau hati gagal berfungsi dengan normal.

Menurut Yayasan Hati Amerika, hati boleh rosak disebabkan oleh virus, tabiat makan yang buruk dan kesan kimia. Hati adalah organ utama yang menapis darah serta menyediakan peruntukan kuasa untuk keseluruhan tubuh badan. Jika jantung anda tidak berjaya menjalankan tugas mereka, anda akan dapat melihat tanda-tanda tertentu menjalar ke dalam tabiat harian anda.

Jangan mengabaikan salah satu di antara isu-isu ini:. Sering rasakan kekejangan atau sakit di perut. Organ hati ada di bahagian dada sebelah kanan di atas perut.

Apabila terganggu, bahagian itu akan merasakan kekejangan dan sakit. Tanda-tanda ini boleh berulang bahkan semakin parah apabila tidak mendapatkan rawatan dengan segera. Kerana sistem pengeluaran hempedu terbantut boleh mengakibatkan sembelit. Apabila sembelit ramai akan mengambil makanan yang mempunyai serat dan minum ubat pelawas biasanya akan sembuh.

Tetapi, apabila organ hati ada masalah, sembelit berlaku sehingga beberapa minggu. Nafsu makan berkurang. Satu diantara manfaat hati iaitu menghasilkan hempedu yang bertugas untuk memecah sisa-sisa makanan serta mengakibatkan perasaan lapar.Rectifiar ninja coburator sy kena potong, bila nak sambung balik, ada 3 wayer warna kuning, adakah 3 wayer warna kuning sama fungsi dia.

Nk tya Harga utk rectifire dan alternator utk z berapa anggaran nye yer Assalamualaikum tuan. Salam bos.

Moto saya 2x coil magnet rosak, apa kah puncanya? Jika rectifier rosak, boleh bagi keaan kepada coil magnet ke? Kalau untuk motosikal yang pakai injection, kalau enjin tak masuk cas minyak tak masuk enjin tu merupakan salah satu dari kerosakan rectifier ke. Saturday, May 25, Mengenali rectifier dan fungsinya. Assalamualaikum, kali ini saya akan berkongsi cerita mengenai rectifier dan fungsinya berdasarkan pembacaan dan pertanyaan kepada mereka yang lebih arif.

Rectifier berfungsi untuk menukarkan arus ulang alik AC yang dihasilkan oleh alternator generator kepada arus terus DC yang akan digunakan untuk mengecas bateri. Sudah tentulah bateri tidak akan dicas dan akan menjejaskan peralatan yang menggunakan tenaga elektrik.

Bagaimana saya hendak menguji rectifier saya elok atau tidak? Kita boleh uji rectifier dengan menggunakan multimeter, ataupun cara yang paling senang dengan menyentuh rectifier ini ketika enjin melahu. Rectifier yang berfungsi akan berasa panas sedikit akibat arus elektrik yang masuk melaluinya. Selain daripada jangka hayatnya yang telah tiba, rectifier boleh rosak jika kita mengeluarkan bateri ketika enjin sedang hidup.

Abscond synonym

Selain itu perlu diperhatikan juga kepada soket yang bersambung dengannya berkeadaan baik. Pastikan soket ini baik dan ketat untuk pengaliran arus elektrik yang lancar.

Formik usefield typescript

Kita boleh memantau aktiviti elektrik dengan memasang voltmeter. Dengan adanya voltmeter inikita dapat mengetahui jumlah voltan yang dijana. Jadi sewaktu enjin dihidupkan bacaan voltmeter yang ideal ialah di antara 13 hingga 14 v. Pemasangan voltmeter boleh dilakukan dengan lakukan pendawaian terus ke bateri atau tap dari wayar lampu kecil.

Labels: Rectifier. Unknown March 14, at AM.


Comments

Leave a Reply

Tanda rectifier rosak
Add your widget here